Miso leves

Hozzávalók:
25 g szárított alga
1.6 l víz40 ml olaj
300 g tofu
1 csokor újhagyma
120 g shiitake gomba
2 cm gyömbér
2 ek miso paszta
só
30 ml szezámolaj
1 ek szezámmag
200 g rizstészta
50 g mungóbabcsíra
Az algát egy tálba tesszük, és leforrázzuk kb. 300 ml vízzel. Az olaj felét felmelegítjük egy serpenyőben, és erős lángon megpirítjuk a kis kockákra vágott tofut.
Egy lábasban felmelegítjük az olaj másik felét, és közepes lángon 1-2 perc alatt lepirítjuk a karikára vágott újhagymát, a gombát és a reszelt gyömbért. Felöntjük az alga forrázó vizével, és adunk hozzá még kb. 1,3 liter vizet. Amikor forr, hozzáadjuk a miso pasztát, és ha felolvadt, enyhén sózzuk, de vigyázzunk, mert a miso paszta nagyon sós. Tovább fokozzuk az ízeket a szezámolaj felével, majd egyet forr, és lekapcsoljuk a tűzhelyet.
Az algát vékony csíkokra vágjuk, és egy tálba tesszük. A szezámmagot egy száraz, forró serpenyőben 2-3 perc alatt aranybarnára pirítjuk, és összekeverjük az algával. Meglocsoljuk a "salátát" a szezámolaj másik felével. A rizstésztát a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük. Tányérba szedjük a levest, szedünk rá a tésztából és a salátából, majd megszórjuk mungóbabcsírával. ( streetkitchen.hu )